Skip navigation


Er 425 millioner kroner en hadegave?

10-03-2017
DEBATINDLÆG - af Thyra Frank, ældreminister, bragt i Århus Stiftstidende den 10. marts 2017.

Definitionen på en hadegave er en gave, som modtageren synes er ubrugelig, og som vedkommende slet ikke har ønsket sig. Derfor må det siges at være imod definitionen, når Ole Ibsen (OI) i sit indlæg 24. februar kalder puljen på 425 millioner kroner til etablering, renovering eller genåbning af lokale køkkener på plejehjem for en hadegave fra de borgerlige, der afsatte pengene på finansloven for 2017.

For det første har vores ældre i den grad brug for gode og nærende måltider, ikke mindst hvis de er svækkede. Ifølge Ældresagen koster underernæring hos ældre samlet set samfundet seks milliarder kroner årligt.

Og jeg er sikker på, at rykker vi køkkenerne tættere på de ældre på plejehjemmene og får duften af nylavet mad tilbage til beboerne får vi skabt et miljø, der giver mere appetit, forebygger underernæring og forøger livskvaliteten hos de ældre.

Så køkkenpuljen er i høj grad ønskværdig og dermed ikke nogen hadegave.

Derudover er det alt for tidligt at konkludere, at modtageren - kommunerne - synes, at gaven er ubrugelig. Puljen er kun lige slået op, og mange kommuner er i gang med både en administrativ og politisk proces for at få deres ansøgning på plads, og fristen for at søge er først i slutningen af marts.

Med hensyn til den bemanding af køkkenerne, som OI også fremhæver som en begrundelse for betegnelsen hadegave, har vi på Christiansborg afsat en årlig milliard kroner - den såkaldte Værdighedsmilliard - til et trygt og værdigt ældreliv. Herfra kan kommunerne, hvis de mener, at det er nødvendigt, prioritere at bruge penge på at tilberede maden tættere på, hvor de ældre bor.

Så jeg opfordrer kommunerne til at gribe denne mulighed og fokusere på, hvad det vil betyde for kvaliteten af de ældres liv, og på længere sigt måske også for antallet af sygehusindlæggelser pga. underernæring.
For hvad er et hjem uden et køkken?


Sidst opdateret 10-03-2017

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |