Skip navigation


Jeg løber ikke fra politisk ansvar

16-01-2017
DEBATINDLÆG - af Thyra Frank, ældreminister, bragt i Nordjyske Stiftstidende den 13. januar 2017. Kære Karina Adsbøl. Skal vi nu ikke én gang for alle få slået fast: Selvfølgelig har jeg som ældreminister politisk ansvar for vores ældrepleje. Som erfaren folketingspolitiker ved du godt, at jeg har ansvaret for at udstikke de overordnede politiske rammer for en værdig pleje i hele landet. Det ansvar løber hverken jeg eller regeringen fra.

Derfor har vi også sammen med jer skaffet flere penge til ældreområdet, herunder den særlige værdighedsmilliard, og et klippekort til livskvalitet for beboere på plejehjem og i plejebolig, som vi afsætter 1,5 mia. kr. til over de næste fire år. Oven i det kommer så 450 mio. kr. til nye køkkener på plejehjem og bedre ældremad.

Men vi har altså også kommunalt selvstyre, og kommunernes ansvar er at tilrettelægge en ordentlig og respektfuld pleje, og det gælder alt lige fra de nødvendige bleskift til en appetitlig mad. Så opgavefordelingen er faktisk ret klar mellem ældreminister og kommunerne.

Og så skulle jeg i øvrigt hilse fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby og sige, at hun heller ikke fralægger sig sit politiske ansvar. Hun har det overordnede ansvar for sundhedsvæsnet, og det gælder også f.eks. ambulancekørsler.

Men det er nu engang regionsrådenes ansvar at tilrettelægge akutberedskabet, så det når ud i de yderste afkroge af en region på betryggende vis.

Måske har du her i avisen læst, at Region Nordjylland nu indsætter en ekstra ambulance på Mors. Et tydeligt eksempel på ansvarsfordelingen mellem en minister og enten en region eller en kommune.

Sidst opdateret 11-02-2019

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |