Skip navigation


Sundhedsministeren: Indsatsen mod stofmisbrug virker

15-11-2012
PRESSEMEDDELELSE - Regeringens indsats mod stofmisbrug virker. Det fastslår sundhedsminister Astrid Krag, selvom nye tal viser, at flere narkomaner dør af deres stofmisbrug.

Sundhedsstyrelsen har i dag offentliggjort en ny rapport, der gør status på narkotikasituationen i Danmark. Ifølge rapporten er der fra 2010 til 2011 sket en stigning i antallet af narkorelaterede dødsfald. Sidste år døde 285 stofmisbrugere. Året før var der 276 dødsfald.


På trods af stigningen mener Astrid Krag, at det er forfejlet, når blandt andre Dansk Folkeparti og Venstre konkluderer, at regeringens indsats mod stofmisbrug ikke virker:


”DF og Venstre har tydeligvis ikke sat sig ordentlig ind i rapportens tal. Vi kan jo se, at der er sket et fald i antallet af narkorelaterede dødsfald i København. Det tyder på, at den store indsats, som kommunen gør for at nedbringe dødsfaldene blandt gademisbrugere, der er stærkt afhængige af stoffer, virker efter hensigten”, siger sundhedsministeren og fortsætter:


”I København har man mange tilbud på gadeplan, og der er nem adgang til behandling. Og man har også på forsøgsbasis uddelt overdosispakker til udvalgte stofmisbrugere. Alt sammen med en positiv effekt. Derfor er jeg også tilfreds med, at vi i regeringen har banet vejen for, at andre kommuner nu også kan bruge nogle af de samme redskaber, som København har gode erfaringer med”, siger Astrid Krag. 

 

Færre unge eksperimenterer med stoffer

Astrid Krag undrer sig også over, at kritikerne ikke forholder sig til, at rapporten viser, at færre unge eksperimenterer med ulovlige stoffer som amfetamin, kokain og ecstasy.


”Ligesom mange andre er jeg også bekymret for, om de unge har den fornødne respekt for stoffer. Vi ved jo, at de unge tilbydes mange forskellige farlige stoffer i nattelivet. Men heldigvis viser tallene, at færre unge end tidligere eksperimenterer med stoffer. Det tyder på, at vores forebyggende indsats, hvor eksempelvis uddannelsessteder og kommuner samarbejder om at holde de unge væk fra stoffer, virker. Det undrer mig, at kritikkerne ser bort fra det”, udtaler Astrid Krag. 

 

Ministeren finder det samtidig positivt, at antallet af unge, som er i behandling for deres stofmisbrug, er steget.


”Forebyggelsesindsatsen kan ikke stå alene. Det er også vigtigt, at de unge, som har opbygget et stofmisbrug hurtigt får behandlingstilbud. Og det stigende antal unge, der er i behandling, er givetvis et resultat af, at der er kommet flere og mere målrettede behandlingstilbud til unge stofmisbrugere i kommunerne. Derfor passer det heller ikke, når Venstre siger, at regeringen hænger sin narkopolitik op på fixerum. Vi har bestemt også fokus på forebyggelse og behandling”, siger Astrid Krag.  

    

Yderligere oplysninger:

Pressechef Thomas Bille Winkel, tlf.: 40 91 98 78.


Fakta om narkorelaterede dødsfald

I 2011 var der 285 dødsfald som følge af narkotika. 

 

Ud af de 285 dødsfald i 2011 skyldtes 76 pct. (218) forgiftninger med et eller flere stoffer, mens 24 pct. (67) skyldtes anden form for narkotikarelateret død – f.eks. vold, anden ulykke end forgiftning, sygdom eller en ukendt dødsårsag.


Udviklingen i antallet af dødsfald fra 2007 til 2011 er forskellig i de fem regioner, med et faldende antal i Region Nordjylland og et stigende antal i Region Syddanmark.


I Københavns Kommune ses et fald i antallet af narkorelaterede dødsfald. I 2009 var der 51 dødsfald, i 2010 38, og i 2011 32.


Gennemsnitsalderen ved død er steget de senere år. I 1993 var gennemsnitsalderen 33 år, mens den i 2011 var 40,4 år. Andelen af unge under 30 år udgjorde 19 pct. af samtlige narkotikarelaterede dødsfald i 2011. I 2010 var andelen 22 pct.


Sidst opdateret 21-11-2012

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |