Skip navigation


Forældre skal huskes på børnenes vaccinationer

12-12-2013
PRESSEMEDDELELSE - Mange forældre glemmer at få deres børn vaccineret mod mæslinger, kighoste, polio og de andre sygdomme, som børnevaccinationsprogrammet beskytter mod. Sundhedsministeren fremsætter derfor i dag et lovforslag, der betyder, at forældre fremover vil få en påmindelse, hvis deres børn ikke har fået de anbefalede vaccinationer.

Tilslutningen til det danske børnevaccinationsprogram er lavere end de lande i Europa, vi normalt sammenligner os med.

En UNICEF-rapport fra april i år viser, at under 90 pct. af danske børn får de anbefalede vaccinationer. Det er et stykke fra WHOs målsætning om, at 95 pct. af alle børn skal vaccineres mod mæslinger, difteri, kighoste, stivkrampe og polio, og en hel del lavere end i eksempelvis Sverige, hvor næsten 97 pct. er vaccineret.

Og endnu færre danske børn får de anbefalede vaccinationer efter to års alderen. Ser man eksempelvis på tilslutningen til den MFR-vaccination, der gives mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, når barnet er fyldt 12 år, er det 85-88 pct. af børnene, der er født i årene fra 1993-1999, som er vaccineret.

For at forbedre tilslutningen til det danske børnevaccinationsprogram vil sundhedsminister Astrid Krag derfor etablere en central, landsdækkende ordning, så forældre på udvalgte tidspunkter i barnets liv vil blive mindet om vaccinationerne:

"Vi kan se, at en del forældre ikke tager imod tilbuddet om gratis vaccination. I nogle tilfælde skyldes det et aktivt fravalg, men vi ved også, at mange forældre simpelthen glemmer at få børnene vaccineret", siger Astrid Krag med henvisning til en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Statens Serum Institut.
 
Undersøgelsen viser bl.a., at en af de hyppigste årsager til, at børn, der ved 5 års alderen ikke havde fået en revaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste og polio, var en forglemmelse hos forældrene.    
 
"Risikoen for, at børnene bliver syge, stiger jo flere børn, der ikke får bliver vaccineret, og de senere år har vi desværre set gentagne udbrud af mæslinger, som er en alvorlig sygdom. Derfor ønsker vi med lovforslaget at give mulighed for, at forældre, der måske ikke er opmærksomme på børnevaccinationerne, kan få en venlig påmindelse, hvis de har glemt at få deres barn vaccineret", siger sundhedsministeren.
 
Lovforslaget betyder konkret, at Statens Serum Institut på baggrund af oplysninger i Det Danske Vaccinationsregister kan sende påmindelser til forældre til børn, der mangler at modtage én eller flere af de vaccinationer, der indgår i børnevaccinationsprogrammet.
 
Det forventes, at loven vil træde i kraft 1. maj 2014.
 
Yderligere oplysninger:
Pressechef Thomas Bille Winkel, tlf.: 40 91 98 78.
 
Fakta om påmindelsesordningen
Ifølge lovforslaget skal Statens Serum Institut administrere den nationale påmindelsesordning.
 
Ordningen betyder, at forældre til børn, der ikke er blevet vaccineret, vil få et brev i den måned, hvor barnet fylder henholdsvis 2 år, 6½ år og 14 år, med en venlig påmindelse om, at deres børn kan få en gratis vaccine. 
 
Det forventes, at der vil blive sendt påmindelser ud i forbindelse med følgende vaccinationer: 

  • Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 (hæmophilius influenzae), der gives, når barnet er 3 mdr., 5 mdr. og 12 mdr.
  • PCV (pneumonokokvaccine), der gives, når barnet er 3 mdr., 5 mdr. og 12 mdr.
  • MFR (vaccination mod mæslinger, fåresyge og røde hunde), der gives, når barnet er 15 mdr. og 4 år – dog 12 år for børn ældre end 4 år pr. 1. april 2008.
  • Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination, der gives, når barnet er 5 år.
  • HPV (livmoderhalskræft), der gives 3 gange til piger i alderen 12-14 år. 

Påmindelsesordningen vil give mulighed for, at forældre, der har besluttet, at deres børn ikke skal vaccineres, kan tilkendegive, at de ikke ønsker at modtage påmindelser om manglende vaccination.
 


Sidst opdateret 12-12-2013

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |