Skip navigation


Lovstramning skal begrænse unges ryge- og drukvaner

18-01-2013
NYHED - Regeringen vil begrænse unges forbrug af alkohol og tobak og har derfor fremsat forslag om en stramning af de eksisterende regler. Lovforslaget, der blev 1. behandlet i dag, vil blandt andet betyde højere bødestraffe til butikker, der sælger tobak og alkohol til unge under 16 og 18 år.

Unge under 18 år må ikke købe tobak og spiritus – sådan er reglerne allerede i dag. Men for at sørge for bedre håndhævelse af de gældende aldersgrænser vil regeringen fordoble bødestørrelsen til butiksindehavere, der ikke overholder dem. Folketinget har i dag 1. behandlet lovforslaget, der også skal forpligte butikkerne til at bede om at se billede-id fra unge, hvis sælgeren er i tvivl om, at de unge er gamle nok.
 
”Danske unge begynder at drikke tidligt og har europarekord i alkoholforbrug. Det er jeg ikke stolt af. Med den nye lov ønsker vi at sende et tydeligt signal til butikkerne om, at de ikke skal sælge alkohol og tobak til de helt unge,” siger sundhedsminister Astrid Krag. 
 
Fremover skal det koste butikken 5.000 kroner første gang reglerne overtrædes, men sker det tre gange, stiger bøden til 20.000 kroner. Butikkerne får ligeledes pligt til at efterspørge billed-id, hvis de er i tvivl om, at kunden er gammel nok. 
 
"Jeg tror, at vi kan gøre en forskel ved at stramme reglerne, men jeg er også opmærksom på, at regler ikke gør det alene. Hvis vi vil have de unge til at udskyde deres alt for tidlige alkoholdebut og i det hele taget drikke lidt mindre, så skal vi i høj grad også have de unge selv og deres forældre i tale,” siger Astrid Krag, der vil involvere de unge mere i diskussionen om, hvordan man kan ændre drukkulturen i ungdomsmiljøerne.

Fakta om de gældende aldersgrænser for salg af tobak og alkohol:

  • Man skal være 18 år for at købe tobak og alkohol med en procent på over 16,5
  • Man skal være 16 år for at købe alkohol med en procent på under 16,5, herunder øl, vin og cider

Fakta om lovforslaget:

  • Bødetaksten til butikker, der overtræder loven, fordobles
  • Bøden bliver på 5.000 kroner ved første overtrædelse og 20.000 kroner for tredje overtrædelse
  • Butikker er forpligtede til at efterspørge billed-id, hvis der er tvivl om kundens alder. Samtidig pålægges butikkerne at skilte tydeligt om, at salget ikke kan finde sted, hvis de unge ikke kan vise gyldigt billed-id, hvis sælgeren er i tvivl om, at de unge er gamle nok
  • De strammere regler vedr. håndhævelse af aldersgrænserne ventes at træde i kraft 1. september 2013

 


Sidst opdateret 06-05-2013

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |