Skip navigation


Slut med ’wild west’ i tatovørbranchen

30-01-2013
PRESSEMEDDELELSE - Kræftfremkaldende stoffer skal forbydes i tatoveringsfarver, og tatovørerne skal have mulighed for at kalde sig ”registreret tatovør”, hvis de lever op til krav om uddannelse og hygiejne. Begge initiativer skal beskytte de tusinder af borgere, der hvert år får en tatovering.

Miljøminister Ida Auken vil nu sætte en stopper for kræftfremkaldende stoffer i tatoveringsfarver. En undersøgelse fra Miljøstyrelsen har vist, at omkring hver femte tatoveringsfarve på det danske marked indeholder stoffer, der øger risikoen for at få kræft. De skal nu væk fra markedet.

- Hvert år får tusindvis af danskere lavet en tatovering. Det er kemiske stoffer, der bliver prikket ind under huden og kan optages i kroppen, og derfor er det vigtigt, at de stoffer ikke udgør en sundhedsrisiko. Der er stort set ingen regler på området i dag, men som Miljøstyrelsens undersøgelse tydeligt viser, er der behov for at gribe ind, siger miljøminister Ida Auken.

Den nye bekendtgørelse om tatoveringsfarver vil desuden stille krav om, at tatoveringsfarver skal være sterile for at mindske risikoen for infektion - det har der heller ikke været regler for hidtil.

Hygiejnen i top
Også sundhedsminister Astrid Krag vil gøre sit til, at forbrugere, der får lavet en tatovering hos en tatovør, ikke løber en helbredsrisiko.

- Flere og flere danskere bliver tatoverede, og derfor er det vigtigt, at vi beskytter dem bedst muligt. Ved at vælge en ”registreret tatovør”, kan man være sikker på, at stedet er i orden, og at det ikke er farligt at blive tatoveret der, siger sundhedsminister Astrid Krag.

Sammen med titlen som ”registreret tatovør” får tatovørerne et skilt, der fortæller forbrugerne, at hygiejnen er i orden, at tatovørerne har gennemgået basal uddannelse, og at de kender relevant lovgivning.

- Det bliver op til forbrugeren at afgøre, om de vælger en registreret tatovør eller ej. Og jeg gætter på, at flere tatovører lader sig registrere, hvis forbrugerne efterspørger det. Derfor tror jeg også, at vi vil komme dertil, hvor den registrerede tatovør bliver den foretrukne tatovør, siger Astrid Krag.

Hvad er risikoen
På Sundhedsstyrelsens hjemmeside vil der være oplysninger om, hvilke brancheforeninger der er godkendt, og på foreningernes hjemmesider vil det fremgå, hvilke tatovører der er registrerede.

I 2013 kommer der også en informationskampagne om tatoveringsfarver, som skal informere om de risici, der stadig er forbundet med at få en tatovering, selv om de kræftfremkaldende stoffer nu bliver forbudt.

- Det ser ud til, at særligt enkelte røde farver kan give alvorlige allergilignende reaktioner, så det er en god idé at være opmærksom på det, inden man får en tatovering, siger miljøminister Ida Auken.

12 procent af alle danskere har en tatovering. Andelen er stigende, specielt blandt kvinder.

Bekendtgørelsen om tatoveringsfarver forventes at træde inden for et år. Registreringsordningen vil træde i kraft den 1. juli 2013, hvis lovforslaget vedtages.      

Klik for faktaoplysninger

Yderligere oplysninger: 
Pressechef Mette Thorn, Miljøministeriet, tlf. 25 61 71 70, e-mail: mthor@mim.dk
Pressemedarbejder Katrine Kirch Kirkegaard, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, tlf. 50 96 50 69, e-mail: kki@sum.dk
Cand. scient. Dorte Lerche, Miljøstyrelsen, tlf. 72 54 45 27, e-mail: doble@mst.dk

 


Sidst opdateret 31-01-2013

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |