Skip navigation


Sundhedsminister kritiserer Louis Vuitton for at skabe forkert kropsideal

08-06-2017
PRESSEMEDDELELSE - Sundhedsminister Ellen Trane Nørby og Eva Kruse fra Styregruppen bag modebranchens etiske charter opfordrer i et fælles brev modehuset Louis Vuitton til at skrive under på den danske modebranches etiske charter. Det sker efter sagen om den danske model Ulrikke Louise Lahn Høyer som blev udelukket fra et større modeshow i Japan, fordi hun ifølge Louis Vuitton var ”for stor.”

”Modegiganter som Louis Vuitton skal forstå og anerkende, at de har et stort medansvar for, hvordan helt unge piger ser på sig selv. Når de hører historier som Ulrikkes, så får de altså et helt forkert billede af, hvordan man skal se ud, når man er sund og rask. Det her er et problem, der rækker ud over branchen og helt ind på teenageværelset,” udtaler Sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

I Danmark arbejder den danske modebranche for at forbedre vilkårene for modellerne. Et etisk charter skal sikre modellernes sundhed og trivsel og være med til at skabe opmærksomhed om modebranchens ansvar for, hvad det er for nogle krops – og skønhedsidealer, den er med til at skabe. En lang række interessenter i den danske branche har forpligtet sig til at overholder det fælles etiske charter. Lande som fx Frankrig, Holland og USA har vist interesse for det danske initiativ.
Et af målene med det etiske charter er at etablere et sundhedstjek af danske modeller. Projektet er allerede søsat som pilotforløb, hvor alle 16-årige modeller skal have et sundhedstjek inden udgangen af 2017. Sundhedstjekket gennemføres hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) og bliver foretaget af en fagprofessionel.

”Det er et nogle vigtige initiativer, som viser, at den danske modebranche tager problemet alvorligt. I brevet opfordrer vi Louis Vuitton og CEO Michael Burke til at lade sig inspirere af de danske initiativer”, slutter Ellen Trane Nørby.

Læs om det etiske charter (modebranchens Etiske Charters hjemmeside )  


Baggrund for brevet
Brevet fra Sundhedsminister Ellen Trane Nørby og Danish Fashion Institute direktør Eva Kruse, der også repræsenterer styregruppen bag modebranchens etiske charter, er en opfordring til Louis Vuitton om at følge principperne i det etiske charter. Brevet sendes som opfølgning på sagen med den danske model Ulrikke Louise Lahn Høyer, der i medier verden over - og på Facebook - har fortalt, hvordan hun blev udelukket fra et stort Louis Vuitton modeshow i Tokyo i maj måned. Modellen var hyret til modeshowet og havde været igennem den rutinemæssige ”fitting”, hvor hun passede en størrelse 34/36. Men kort inden showet fik hun besked om, at hun ikke skulle være med, fordi hun ”var for stor”.

På Facebook skrev sundhedsministeren:

”Modebranchen og firmaer som Louis Vuitton er med til at skabe et forkvaklet kropsideal, når piger som danske Ulrikke ikke er tynde nok. Det fører i værste fald til psykiske problemer og spiseforstyrrelser, men gør også at mange sunde og raske piger føler sig forkerte. Den danske modebranche er med deres etiske charter nået langt. Men der er stadig langt til mål internationalt, når historier som denne dukker op.”

 

Yderligere oplysninger:
Sundheds- og Ældreministeriet: Presse- og kommunikationsrådgiver Natasja Dybmose, tlf.: 20 67 08 74


Sidst opdateret 09-06-2017

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |