Skip navigation


Sundhedsminister: Kræftbehandlingen skal blive endnu bedre

20-10-2014
NYHED – I Danmark er vi blevet bedre til at opdage og behandle kræft. Det betyder, at langt flere i dag overlever en kræftsygdom sammenlignet med tidligere.

Antallet af mennesker, der overlever kræft i Danmark har aldrig været højere.

I dag er lidt over halvdelen i live fem år efter en kræftdiagnose, og det er omkring 10 procent flere end for bare 10 år siden. Men selvom det går den rigtige vej, er kræft stadig den hyppigste dødsårsag herhjemme.

I denne uge er det Knæk Cancer, hvor Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med TV2 oplyser om kræft og indsamler penge til bekæmpelse af kræft. Og det er vigtigt at sætte fokus på, hvordan man bekæmper en sygdom, der rammer så mange mennesker. Hvert år dør cirka 15.000 danskere af en kræftsygdom, og det tal skal ned, slår sundhedsministeren fast: 

”Vi bliver hele tiden bedre til at behandle mennesker, der rammes af kræft, og det er selvfølgelig rigtig positivt. Men vi skal blive endnu bedre, så flere overlever en kræftsygdom, og derfor vil vi i regeringen løfte kræftområdet med mere end 1 milliarder kroner de kommende år”, siger Nick Hækkerup.

De ekstra 1,1 milliarder kroner, som skal tilføres kræftområdet i perioden 2015-2018, er det seneste initiativ, regeringen har taget for styrke forebyggelsen og behandlingen af kræft.

Tidligere har regeringen blandt andet afsat midler, så flere piger og unge kvinder gratis kan blive vaccineret mod livmoderkræft, der hver tredje dag året rundt koster en dansk kvinde livet.

Regeringen har også øremærket 275 millioner kroner til et nyt dansk center for partikelterapi, hvor blandt andre børn med hoved- og halskræft kan blive behandlet. Og rehabiliteringen af kræftpatienter er også blevet styrket for at sikre, at de mange danskere, som kommer igennem et kræftbehandlingsforløb, kan blive hjulpet tilbage til en rask og normal hverdag.

De mange initiativer skal være med at realisere regeringens målsætning om, at tre ud af fire kræftpatienter frem mod 2025 skal være i live fem år efter, de har fået en kræftdiagnose. I dag er det godt halvdelen, der lever fem år eller mere.

Fakta: Disse tre kræftsygdomme rammer flest danskere:

Hvert år får cirka 37.000 danskere besked om, at de har fået en kræftsygdom. I 2012 var de tre hyppigste kræftsygdomme blandt mænd:

  • Prostatakræft – 4.315
  • Lungekræft – 2.352
  • Tyktarmskræft – 1.386

82 procent af de mænd, der får en prostatakræftdiagnose, er i live fem år efter. Femårsoverlevelsestallene for mænd med lungekræft og tyktarmskræft er henholdsvis 11 og 56 procent. For kvindernes vedkommende var de tre hyppigste kræftsygdomme i 2012:

  • Brystkræft – 4.474
  • Lungekræft – 2.193
  • Tyktarmskræft – 1.494

Femårsoverlevelsestallene for kvinder, der rammes af brystkræft, lungekræft og tyktarmskræft, er henholdsvis 83, 14 og 57 procent.


Sidst opdateret 20-10-2014

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |