Skip navigation


Unge psykiatribrugere: Fordomme er et stort problem

16-01-2014
NYHED - ”Der var ikke én i klassen, der spurgte, hvordan jeg havde det, da jeg kom tilbage fra sygehuset”. Tabuer og fordomme var et af temaerne, da Børnerådet med syv unge psykiatribrugere besøgte sundhedsminister Astrid Krag for at fortælle om personlige oplevelser fra indlæggelser i børne- og ungepsykiatrien.

Børn og unges psykiske trivsel blev onsdag formiddag sat på dagsordenen, da Astrid Krag havde inviteret Børnerådet og syv unge psykiatribrugere ind i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Baggrunden var, at Børnerådet i februar offentliggør en interviewundersøgelse af, hvordan børn og unge landet over oplever psykiatrien indefra. Sundhedsministeren brugte primært formiddagen på at lytte og tage noter, og hun var særligt optaget af at høre direkte fra de unges egen mund, hvad de oplever som henholdsvis godt og svært ved at være helt ung psykiatrisk patient i Danmark.

Humøret var højt, da Per Larsen fra Børnerådet og syv unge tidligere psykiatribrugere mødte sundhedsministeren.
Humøret var højt, da Per Larsen fra Børnerådet og syv unge tidligere psykiatribrugere mødte sundhedsministeren.

At slippe af med tabuer og fordomme samt sikre, at behandlingen tager højde for den enkeltes behov var to af de temaer, der gik igen på mødet med de syv åbenhjertige unge, der alle har deltaget i Børnerådets undersøgelse af 51 indlagte børn og unge. De unge fortalte om episoder, der gik til både hovedet og hjertet. En 16-årig deltager fortalte f.eks., hvordan det opleves at vende tilbage til sine klassekammerater i skolen efter en indlæggelse i psykiatrien:

”Tabuer og fordomme er et problem blandt unge, og det handler om uvidenhed. Nogle tror, at mennesker med en psykisk lidelse er farlige, så der er helt klart behov for mere information om, hvad en psykisk sygdom er. Man skal kunne tale mere åbent om det, for man føler sig virkelig anderledes. Der var f.eks. ikke én i klassen, der spurgte, hvordan jeg havde det, da jeg kom tilbage fra sygehuset."

Deltagernes erfaringer gjorde stort indtryk på sundhedsminister Astrid Krag:

"Jeg tager hatten af for alle mennesker, der har det mod, det virkelig kræver at stå frem og fortælle om personlige erfaringer med en psykisk lidelse. Det er enormt befriende for debatten, og det er sådan, vi i fællesskab kan afstigmatisere mennesker med en psykisk lidelse. Psykiatrien er en af mine topprioriteter, og vi skal sikre, at behandlingen på tværs af postnumre tager højde for den enkelte brugers behov og ønsker. Samtidig skal vi også have fokus på at skabe større sammenhæng på tværs af f.eks. sundhedsvæsen, skoleområdet og beskæftigelsesområdet. Mennesker med psykiske lidelser skal kunne leve det liv, han eller hun ønsker at leve, og det vil være mit fokus i arbejdet med regeringens psykiatrihandlingsplan."


Sidst opdateret 20-01-2014

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |